Istoria Bowen

Terapia Bowen este o tehnică manuală simplă, descoperită de un om simplu, Thomas Ambrosius Bowen (1916-1982), din Geelong, Australia. Acesta și-a descoperit interesul pentru metodele ce uşurează suferinţa oamenilor, începând să descopere ca “dar de la Dumnezeu” că anumite mişcări delicate aplicate pe corp au efecte deosebite.

Tom Bowen a fost al treilea copil, singurul băiat, al familiei William şi Norah Bowen care in 1910 au emigrat din Marea Britanie spre Australia. Tatăl lui nu l-a lăsat să facă prea multă şcoală, obligându-l să-şi întrerupă studiile şi să se angajeze. În timpul liber practica sportul, a fost şi arbitru de fotbal, iar pasiunea pentru anatomia omului și-a descoperit-o în mijlocul jucătorilor de fotbal care în pauze erau masaţi de terapeutul echipei. Aşa a început să studieze singur anatomia descoperind mişcările delicate care astăzi formează Bowtech – Tehnica Originală Bowen.

Prima pacientă a lui Tom Bowen a fost soţia lui, grav bolnavă de astm care necesita adeseori spitalizare. Aplicându-i anumite mişcări a ajuns în scurt timp să nu mai aibă nevoie de spitalizare. Munca lui Tom a început “oficial” cu tratarea colegilor de fabrică, iar din 1959 a început să dea consultaţii la casa familiei Horwood, seara, după terminarea orelor de muncă.  La scurt timp și-a dat demisia și a închiriat o clinică în Geelong, angajând-o pe Rene Horwood ca secretară.

Tom Bowen era extrem de ocupat la clinica sa, efectuând peste 13.000 de tratamente pe an. Aceasta informaţie a fost confirmată de un studiu comandat de guvernul statului Victoria, în 1975, cu privire la activitatea terapeuţilor de medicină alternativă. A tratat un număr impresionant de oameni şi personalităţi, copii mici şi persoane cu dizabilităţi, cărora le acorda tratamente gratuite.

În 1974, când participa la o conferinţă naţională pe teme de sănătate, Oswald Rentsch l-a întâlnit pentru prima data pe Tom Bowen. Deşi nu ştia prea multe despre metoda lui Tom, Ossie i-a cerut spontan să-l înveţe şi pe el metoda lui.

Tom Bowen a fost de acord, iar in următorii doi ani şi jumătate Ossie a studiat tehnica domnului Bowen, alături de alţi cinci “băieţi”, fiind in cele din urmă singurul autorizat să-i consemneze lucrarea. Tom Bowen nu avea nici un fel de notiţe, nici schiţe sau manuale, dar cu ajutorul secretarei lui Tom, Rene Horwood, Ossie a reuşit să redacteze o reprezentare fidelă a tehnicii originale a domnului Bowen.

Ossie şi Elaine Rentsch au fost primii terapeuţi care aplicau metoda lui Tom Bowen la clinica lor din Victoria, denumind-o în onoarea lui Tom Bowen, tehnica Bowen (Bowtech – The Original Bowen Technique). În 1986 au organizat primul seminar în Perth, Australia şi au fondat in 1987 Academia de Terapie Bowen din Australia. Din 1990 familia Rentsch se ocupa doar de predarea tehnicii în forma sa originală, introducând Bowtech în multe tări din toată lumea. Acum sunt susţinuţi în munca lor de o mare echipă de instructori dedicaţi, ce sunt acreditaţi şi înregistraţi în cadrul Academiei. Unul dintre primii studenţi a fost şi Andrew Zoppos, în prezent instructor superior şi membru onorific pe viata al Academiei Bowen din Australia, care a adus tehnica în Romania în anul 2006, predând şi în prezent cu cel mai mare devotament, entuziasm şi profesionalism. Suntem mândri şi privilegiaţi să avem un aşa profesor în România!